Андрија Стерђевић нови љубичевски витез

Извор

У завршници „Љубичевских коњичких игарa“, за овогодишњег „љубичевског витеза“ проглашен је Андрија Стерђевић из Пожаревца, који је до победе стигао на свом коњу Шанејна, победивши седморицу својих ривала. Они су се надметали у узбудљивом финалу љубичевског вишебоја, у дисциплинама сеча сабљом, курирско јахање и гађање копљем, стрелом и топузом.

Осим новчане награде од 625.000 динара и победничког пехара, Андрија је добио црвени витешки плашт и сабљу, са угравираним натписом „Не вади ме без повода, не враћај ме без части“, које му је уручио градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић. Нови витез плашт и сабљу чуваће наредних годину дана, све до следећих ЉКИ и љубичевског вишебоја.

-Конкуренција је била изузетно јака, сви момци су били на нивоу. Борба је била неизвесна и до последњег тренутка није се знао победник. Пресрећан сам због своје прве титуле витеза и захвалан публици на подршци – рекао је Андрија. Осим њега, у финалу вишебоја борили су се и прошлогодишњи победник Марко Миленковић, Зоран Бејта, Слађан Младеновић, Даворин Живковић, Душан Јанковић, Милан Јовановић и Милош Ивановић.

Прочитајте још – Прочитајте још – Вишебојци се боре за титулу витеза (Фото)

Осим љубичевског вишебоја, у недељу су одржане и највеће трке за галопере и касаче. Најскупља галопска трка била је „Куп Љубичева“, на 2.400 метара, у којој су тријумфовали грло “Буби Пата” и џокеј Милан Конкољ и тако освојили награду од милион динара. У најјачој касачкој трци “Кнез Михаило”, на 1.600 метара, најбржи је био „Диабло Боко“ са возачем сулки Борисом Кеченовићем, којем је припало 360.000 динара. 

Љубичевски вишебојци пред почетак такмичења

НАГРАДНИ ФОНД

Укупни фонд награда на вогодишњим ЉКИ износио је 8,1 милион. То је највећи износ не само у Србији, већ и у окружењу, што је привукло и такмичаре из суседних земаља. Мађарске, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и Хрватске. 

Победник галопске трке „Куп Љубичева“ – Милан Конкољ и грло Буби Пата

ГЛУМАЦ ВОЈВОДА

У „љубичевском вишебоју” учествују искључиво коњаници са подручја Пожаревца, чланови Коњичког друштва “Кнез Михаило”. Први вишебој одиграо се 1964. године, предвођен глумцем Миливојем Живановићем, који је за ту прилику добио титулу војводе.

Победник касачке трке „Кнез Михаило“ – Борис Кеченовић и грло Диабло БокоПублика на хиподрому

Subscribe

Примајте најсвежије вести

Translate »