Konjički praznik Požarevljana i svih ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština može da počne.

piše: 

U Požarevcu se ponovo okupila elita konjičkog sporta. Sastali su se moderni vitezovi, ljudi od sedla i mamuza i zajahali svoje četvoronoge lepotane, spremni da u subotu i nedelju podele megdan na požarevačkom Hipodromu.

„Zašto ove naše igre i Ljubičevski višeboj zavređuju da postanu sinonim za Srbiju i Srbe?“, postavio je pitanje, a potom i odgovorio Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.

Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije, proglasio je 55.Ljubičevske konjičke igre otvorenim.

Nekada čuveni višebojac sa pet titula, a sada trener vitezova, komandant defilea Rade Milovanović, zatražio je od gradonačelnika Baneta Spasovića dozvolu da povede defile. U njegovoj pratnji bili su ovogodišnji učesnici polufinala Ljubičevskog višeboja.

Kroz centar Požarevca prodefilovali su učesnici igara, takmičari u peskakanju prepona, daljinskog jahanja. U fijakerima su se vozili sportisti, učenici generacija požarevačkih škola, gosti sa Kosova i Metohije koji su gosti grada u vreme igara, nekadašnji vitezovi i visoki oficiri srpske vojske, učesnici oslobodilačkih ratova, među njima i domaćin ovogodišnjih igara, Đeneral Ilija Gojković sa pratnjom.

Đeneral Ilija Gojković sa pratnjom

Srpski general i vojni ministar u vladi Kraljevine Srbije.Učestvovao je kao dobrovoljac u srpsko-turskim ratovima, komandovao bataljonom, postao general i ministar vojni (mart 1910 — februar 1911). U balkanskim ratovima bio je komandant Moravske divizije prvog poziva, koja se istakla u Kumanovskoj, Bitoljskoj i Bregalničkoj bici.

U Prvom svetskom ratu je bio komandant Moravske divizije prvog poziva (u bitkama na Ceru i Kolubari), a 1915. godine bio je komandant Timočke vojske, koja je uspešno branila granice Srbije od napada 1. bugarske armije.Nakon povlačenja, zbog bolesti prebačen je na lečenje u Francusku. U povratku iz Francuske na solunski front, brod je torpedovan u blizini Sicilije. Pošto je Gojković odbio da se preda, ubijen je u čamcu za spasavanje.

Bio je prvi predsednik konjičkog društva „Knez Mihailo“, a svojevremeno je i samo društvo nosilo njegovo ime.

Translate »