Прескакање препона

Препонско јахање је дисциплина настала у другој половини XVIII века. Прва званична препонска утакмица је одржана за време петодневног сајма у Ислингтону у Лондону 1876. године. Kоњи који су учествовали, предходно су приказани на изложби.

Мада људи јашу коње већ око 3000 година, релативно скоро су се досетили да их терају да прескачу препреке на које наиђу. Прескакање препона, дисциплина која се из ове идеје развила је зато још нова у поређењу са осталим дисциплинама коњичког спорта. Настала је у другој половини XВИИИ века, када су све бројније ограде између имања постале згодне, свуда присутне препоне, а скакање је први пут у историји поменуто у једном француском приручнику за јахаче издатом 1788. године. Прошло је готово стотину година од првог записа о прескакању препона до тренутка кад је овај спорт званично признат.

СПОРТСKА ПРАВИЛА

Препонски спорт данашњице за своју популарност код гледалаца вероватно много дугује и чињеници да је суђење веома једноставно. Сваки посматрач може да региструје и сабере казнене поене (осим на воденом рову где још увек постоји посебан судија) и отприлике процени ко ће бити у пласману. Честе измене и допуне правилника, као и оснивање Светске коњицке федерације (ФЕИ – Интернатионал Федератион фор Еqуестриан Спортс) су приближили овај спорт и људима који се њиме не баве.

Прескакање препона је спектакуларна конбинација храбрости, управљања и техницких могуцности која води коња и јахаца преко 10 до 13 “русивих” препрека, од којих неке могу да буду двоструке или троструке комбинације уз пенале до којих долази због русења или одбијања. Прескакање препона је створило неке од најзапазенијих момената коњицког спорта на олимпијским играма.,

Subscribe

Примајте најсвежије вести

Translate »