ПРВЕ КОЊИЧКЕ ТРКЕ

ПРВЕ КОЊИЧКЕ ТРКЕ на хиподрому у Пожаревцу, изграђеном 1892. године на око 50 хектара одржане су 6. маја 1893. године што је представљало четврти намен темељац. На програму су биле Земљораднична трка, Варошка трка. Подофицирска трна и Победна земљорадничка трна. Учествовало је 60 грла власника из Пожаревца, Великог Градишта, Касидола, Шапина и Великог Црнића.

Трибине тадашњег хиподрома биле су мале и монтажне до изградње данашњих бетонских. Изградњом трибина близу галопске стазе, посетиоци хиподрома у Пожаревцу могли су ближе да посматрају спортска такмичења, а самим тим је и узбуђење било веће.

Пожаревачки хиподром је један од најстаријих и најлепших спортских објеката у Србији. Има једну галопску, травнату стазу, дугу 1550 м, и једну касачку стазу са шљакастом подлогом дугу 1600 м, са скакалиштем за препонске утакмице. Обе стазе као и скакалиште за препонске утакмице су „А“ категорије.

Спортски део хиподрома чини и бетонска трибина која прима до 10.000 гледалаца и која је поправљена 2016. године, префарбана први путу историји постојања и украшена муралима са осликаним коњима.

Сређене су штале, ограде, стазе, уређени прилази, офарбани електрични стубови, замењена прегорела расвета.

Туристичка организација Града Пожаревца као носилац маркетинг концепције Игара, односно целокупне организације истих. заједно са Градом, ергелом “Љубичево” и Коњичким клубом „Кнез Михаило“, настоји да из године у годину доведе што већи број такмичара и посетилаца из европских земаља, промовише Игре, не само због спортског садржаја, већ као једну мулти дисциплинарну манифестацију која укључује веома значајан сегмент укупне туристичке понуде Пожаревца.

Реч је о обичајима, традицији, културним садржајима. свему ономе по чему настојимо да стекнемо свој индентитет на међународном туристичком тржишту. „Љубичевске коњичке игре“ су ушле у шесту Деценију постојања као међународна спортско – туристичка манифестација настала од споја традиције народа стишког и поморавског краја и њихове вечне љубави према племенитој животињи – коњу.
Ипак, коњичке игре данас не чини само програм на хиподрому већ и читав низ пратећих манифестација у граду

Translate »